Kilenc település találkozóját tartották szombat este a Kulturális Központban. Táncosok, zenészek, sportolók és az irodalom szerelmesei mutatták be lakóhelyük értékeit. A települések legaktívabb tagjait megjutalmazták.

A Rinyamenti közösség az Emberekért című program egy közösségfejlesztő, programszervező pályázat. Nagyatád, Beleg, Bolhás, Görgeteg, Háromfa, Lábod, Ötvöskónyi, Segesd és Somogyszob települések csatlakoztak a három éves programhoz.

 Kilenc település és a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ egy olyan európai uniós pályázaton vesz részt, aminek a célja, hogy a térségben, a településeken lévő közösségeket erősítse, hogy azokat a közszolgáltatásokat tudjuk továbbfejleszteni, amelyek a humán szférában valósulnak meg, tehát a közoktatásban, a szociális ellátásban, az egészségügyben – mutatta be a pályázatot Nagyatád polgármestere, Ormai István.

A pályázat keretein belül a rinyamenti közösségek számára számtalan rendezvény vajósul majd meg, amelyek minden korosztály számára biztosítanak majd programlehetőséget.

A konzorciumi tagok számára a pályázat egyik legvonzóbb eleme éppen a közös munka és összefogás.

– Fontos az, hogy az önkormányzatok együttműködjenek különböző közös célok megvalósításában. Így mi is vállaltuk, hogy nem maradunk ki ebből a lehetőségből, hiszen a településnek ez sok lehetőséget fog hozni a következő időszakban: együttműködéseket, közösségeket, különböző fejlesztő programokat, amelyeknek részesei szeretnénk mi is lenni – mondta az AtádHírnek Lassu István, Lábod polgármestere.

A szombaton megrendezett Rinyamenti Találkozó a pályázat első rendezvénye volt. A találkozón minden résztvevő település megjelent, és saját műsorral mutatkoztak be. A rendezvény célja, hogy a községek által képviselt értékeket bemutassa, legyen az építészeti, történelmi vagy hagyományőrző. A kulturális központ kiállító termében színes tárlaton ismerhették meg a látogatók a kilenc települést. A teltházas gálaműsor során a konzorciumi tagok kulturális előadásokkal mutatkoztak be: minden korosztály színpadra állt a változatos est folyamán. Több település fellépőjét vastapssal jutalmazta a közönség.

Az est során jutalmakat vehettek át egyrészt a települések kiemelkedő munkát végző humán szakemberei, másrészt a hiányszakmákban tanuló helyi fiatalok.

Fellépők:
Amazon Bloom, Bogdán László, Búzavirág Asszonykórus, Derűs Alkony Nyugdíjas Egyesület, Diamonds tánccsoport, Hölgykoszorú Klub kórusa, Kéknefelejcs néptánccsoport, Kótai Lajos Általános Iskola, Lábodi Csicsergő Óvoda, Nagyatádi Kötélugró Klub, Ötvöskónyi Rozmaring Népdalkör, Tóth László, Woodpecker trio, Zumba tánccsoport

Forrás: atadhir.hu / Vránics Ildikó